Beveiliging op een event, flauwekul of noodzaak?

05 februari 2020

Evenementen

Evenementen; wij kennen ze allemaal. Je hebt evenementen in alle soorten, maten, doelgroepen, klanken en kleuren. Een evenement organiseren is geen kleine onderneming. Het organiseren hiervan vergt veel tijd, energie, regelgeving waar je rekening mee moet houden, vergunning voor het houden van een evenement etc.. Kleine evenementen krijgen nogal eens een mogelijke vrijstelling voor een vergunning. Maar, de grotere evenementen, publiek toegankelijk, voorverkoop, drankverkoop, artiesten, dj´s…. Hoort allemaal bij een spectaculair event. Evenementen willen veel bezoekers trekken. Waar veel bezoekers komen zijn er ook risico´s. Denk aan chaos op de parkeerterreinen bij het evenement. Denk aan bezoekers die teveel gedronken hebben. Denk aan geluidsoverlast voor de buurtbewoners. Voor al deze redenen en nog veel meer is het belangrijk dat het evenement ook op papier goed is georganiseerd. 

Vergunning

Zodra een organisatie of een vereniging het idee heeft om een evenement te organiseren van behoorlijke omvang dan is er al vrij snel contact met de gemeente. Wat vraagt de gemeente aan informatie over het evenement? Waar moeten wij als organisatie aan denken? Kosten vergunning? Termijn verstrekken van de vergunning? Al deze vragen zal de gemeente met alle plezier toelichten. De organisatie of vereniging verzamelt al deze infopunten en kan aan de slag. Maar, aan de slag met wat??? Het is verstandig dat de organisatie een stappenplan maakt om alle vereiste te regelen voor het evenement. Wij helpen organisaties met het maken van een draaiboek, calamiteitenplan, protocollen bij brand of ongeval, huisregels en nog veel meer. Al die vereiste documenten gieten wij in 1 concept. Wij hebben ons eigen SecuMD Veiligheidsplan ontwikkelt. Wij maken die op maat van het geplande event met de wensen van de  organisatie. Inclusief wettelijke bepalingen. Aspecten als plattegrond, line-up, evacuatie, beveiliging, horeca, parkeerregelaars, EHBO….. zijn hierin verwerkt. Als het Veiligheidsplan klaar is, is er dus een event op papier. Dit wordt bij de gemeente ingeleverd tezamen met de overige stukken zodat de gemeente de vergunningsaanvraag kan behandelen. . Is dit flauwekul of noodzaak?

Noodzaak

Al deze stappen zijn noodzaak. Om een event goed en veilig te laten verlopen is al die info nodig. Er moet een evacuatieplan zijn voor het geval dat.. Er moeten huisregels zichtbaar opgehangen zijn voor het geval dat…..Er moet zicht zijn op hoeveel bezoekers op een terrein aanwezig zijn…Al die mogelijke risico´s en overige veiligheidsaspecten maakt niet alleen dat er een vergunning wordt verleend. Maar, vooral dat iedereen met plezier het evenement kan beleven. Plezier & beleving! Maar, wel veilig en verantwoord. Stel, je bent op een evenement en je vriend/vriendin valt bewusteloos op de grond. Paniek! Dan zie je in je ooghoeken onze toppers van de beveiliging. Die komen meteen ter plaatse en begeleiden de situatie. Door snel te schakelen via de portofoon met de EHBO krijgt je vriend/vriendin direct medische begeleiding. Dit is nu maar een voorbeeld. Maar, wat als dit echt zou gebeuren?? Dan ben je blij met de beveiliging, EHBO´ers op het event. Beveiliging is er niet om jou beleving &  plezier op het evenement te verpesten. Beveiliging is er zodat plezier & beleving veilig, verantwoord te laten ervaren! Beveiliging tijdens een event is noodzaak! 

Hoe dan?

Door samen te werken met een beveiligingsbedrijf met een ND-nummer. Dit ND-nummer vertegenwoordig een vergunning. De vergunning van beveiligingsbedrijven zijn afgegeven door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Door een beveiligingsbedrijf te benaderen met een ND-nummer ben je zeker van je zaak. Wij beschikken ook over een ND-nummer. Dus,over een vergunning. Wij mogen werken op evenementen en daar de beveiliging leveren. Wij werken samen met de organisaties om het veilig te laten verlopen. Controle op het event? Geen probleem. Onze Veiligheidscoördinator beantwoord de vragen, gaat het gesprek aan, klaar! Iedereen kan gewoon verder feesten. Wat als je nu geen beveiliging hebt op je event en er komt controle? Dan ben je de sjaak!! Dan kan het evenement per direct worden stil gelegd. En dat niet alleen. Je riskeert een enorme hoge boete. Je bent namelijk iets aan het doen wat tegen de wet is. Een nieuwe vergunning aanvragen kan je ook wel vergeten. Is het waard om zo´n groot risico te nemen? Nee is ons antwoord. Zeker niet. Je organiseert een event met veel bezoekers, je ontvangt een vergunning dan is er ook een advies m.b.t. beveiliging. Volg dit ajb op. Werk samen met een beveiligingsbedrijf. Zet op je event beveiligers neer. Die zijn er om jou te beschermen! Niet alleen verzekeringstechnisch maar ook voor de algehele veiligheid op het event. Duur? Nee, dat hoeft niet duur te zijn. Vraag een gerichte offerte aan en besluit dan of je het waard vind. 

Plezier & beleving

Beleef je event met al het plezier. Werk met de juiste mensen zijn. Ga voor veilig & verantwoord. Dan ga je voor plezier & beleving! 

Heel veel plezier op alle events! Enne, toppers…beveiligers keep it safe! Thanks guys!